USSAL Mühendislik A.Ş.

Betonarme Güçlendirme

Yapıların Betonarme Elemanlarla Güçlendirilmesi

Binanın taşıyıcı sistem özelliklerinin çeşitli yetersizliklere sahip olması durumunda seçilebilecek güçlendirme yöntemlerinin başında gelmektedir.

Mevcut binanın yanal rijitliği yetersizliği neticesinde yatay deprem perdeleri ile gerekli ve yeterli deprem perdeleri eklenebilir; benzer şekilde kolon ve kirişlerdeki kesme, eğilme, süneklik ve eksenel yük kapasitesi yetersizlikleri bu elemanların mantolanması ile giderilebilir.

Genellikle yüksek periyotlu / düşük yanal rijitliğe sahip binaların eğilmeden göçmesinin engellenmesinde kullanılan betonarme perdeler sistemdeki diğer elemanların olası deprem esnasında kendilerine gelen kuvvetin bu elemanlarca karşılanması ve kırılarak toptan göçmenin engellenmesi amacı ile sisteme entegre edilir.

USSAL Mühendislik, mevcut binaların betonarme yöntemlerle güçlendirilmesi konusundaki tecrübesiyle, avantaj ve dezavantajlarıyla, sisteme entegrasyonunun sağlanmasının hassasiyetinin farkındalığıyla projeler üretmektedir. 

Her binanın doğası gereği sahip olduğu doğal titreşim periyodu, zemin hakim periyodu, binadaki yapısal olumsıuzluklar ve seçilecek güçlendirme yöntemi detaylı bir şekilde analiz edilmeli, doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemler kullanılarak  ve en önemlisi mühendislik bakış açısının birleşimi sonucu bir karara varılmalıdır.

Betonarme uygulamalarda birleşim bölgelerine özen gösterilmeli, mevcut sisteme bağlantıyı sağlayan epoksili ankrajlar çok büyük önem taşımaktadır.  İyi yapılmamış bağlantılar sonucunda istenmeyen durumlar oluşabileceği gibi yapılan güçlendirmenin de tamamen anlamsızlaşacağı sonucunu çıkarabilir. Bu konuda uzman uygulamacılar seçilmeli, ankraj çapı, derinlikleri, donatı çapları, kanca detayları, kullanılan kimyasallar, beton kalitesi, dayanımı vb. birçok hususa dikkat edilmelidir.

Diğer Bina Güçlendirme Yöntemleri >

Şimdi Ara
WhatsApp
Teklif Al
Sitede Ara